Meester Nijgh

nijgh.jpg

In 1955 was het zover! De Lagere School werd verlaten. In het bezit van wat toen heette het ‘Loffelijk Ontslag’ (bestaat dat nog, of is het vervangen door het veterdiploma?) moest een besluit genomen worden omtrent de verder te volgen opleiding.

Mijn ouders waren van de richting ‘er moet doorgeleerd worden’ en daar ik zondermeer een goede leerling was zou het middelbaar onderwijs m’n voorland zijn. Probleem daarbij was mijn gemakzucht die voor jeugdigheid werd aangezien. Men noemde me dus ‘onvoordelig jarig’. Het werd raadzaam geacht een tussenjaar in te lassen.

De oplossing lag voor de hand: een zogenaamde 6a klas. In zo’n klas kreeg je de gelegenheid een jaartje ouder te worden en bovendien werd je afgericht voor het verplichte toelatingsexamen voor zo’n instelling van middelbaar onderwijs.

Mijn 6a klas lag aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk, een beroerd stuk verwijderd van ons adres in de Smaragdstraat. Maar groot groeien gaat met hindernissen dus ook deze horde diende genomen te worden.

Het werd een opmerkelijk jaartje! De 6a klas bleek geleid te worden door ‘Het Hoofd der School’, een kleine man in driedelig wandelcostuum wiens schoeisel bestond uit halfhoge knooplaarsjes (type 1890) die altoos blonken.  Meester Nijgh was trouwens in alle opzichten een man die zijn beleid voerde naar maatstaven uit eerdere eeuwen. De onder hem gestelde leerkrachten werden zonder uitzondering door hem getutoyeerd, vanzelfsprekend  moest hij worden aangesproken als Mijnheer Nijgh. Ook verder had hij de wind er nogal onder. Meerdere malen hebben we mogen zien hoe hij vanachter zijn bureel een onderwijskracht, die uiteraard de staande positie diende te behouden, vermanend toesprak. Bij het ’s morgens arriveren werd hij door een leerling uit de hoogste klasse opgewacht. Deze pupil had gedurende één week de taak het zwarte hoge Fongersrijwiel van de heer Nijgh in het fietsenrek op de daartoe gereserveerde (wee je gebeente!) plaats te installeren. Aan het begin der middagpauze betrok de scholier met het rijwiel in de aanslag zijn plek teneinde Het Hoofd in staat te stellen om thuis de middagboterham te gaan nuttigen. Bij het begin en einde der middaglessen herhaalde dit ritueel zich.

Onnodig te beklemtonen dat de heer Nijgh niet gesteld was op alles wat blijk gaf van onze ontluikende belangstelling naar het geslachtelijke. Een schoolreisje voor de 6a-ers zat er dan ook niet in. Dat geros door de vrije natuur zou maar aanleiding tot ongewenste zaken kunnen geven. Ook tijdens het zogeheten speelkwartier werd er nauwkeurig op toegezien dat jongetjes met jongetjes en meisjes met meisjes speelden. Wie zich aan die regel niet hield mocht binnen een boek gaan lezen.

Ongelukkigerwijze luisterde een van onze medeleerlingen naar de naam TIETHOF! Geschokt schudde Het Hoofd de manen. Echter de oplossing was gauw gevonden. Ingevolge een fatwa van de Leiding werd de bedoelde pupil voortaan door de leerkrachten met een opmerkelijk spraakgebrek uitsluitend aangeroepen als Tjettjof, waarmee ieder risico werd uitgesloten dat de onzedelijke naam van deze klasgenoot onze kinderziel zou beschadigen.

Niet alle onderwijsvernieuwing dient zondermeer als onzinnig beschouwd te worden.

Advertenties

4 Reacties to “Meester Nijgh”

 1. Andre Soederhuizen Says:

  Woonde je toen al in slotermeer? of was dat voor die tijd.

  Groeten André.

 2. Bart Says:

  Nee, dat was nog een complicatie bij dat 6a-jaar. Eind september 2005 verhuisden we naar Slotermeer. Dat betekende dat er dagelijks een uur heen en een uur weer gegaan moest worden voor die rotschool. Gelukkig raakte lijn 13 in december bijna een week ingesneeuwd. Dat betekende lekker thuisblijven, tot jalouzie van de klasgenoten.

 3. Laura V Says:

  Eind september 2005?

 4. Bart Says:

  Dochterlief: een typefout van je oude vader…hij bedoelde natuurlijk 1955!
  Als het in 2005 geweest was, zou je het ongetwijfeld gemerkt hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s