MacGuffin

Filmliefhebbers weten wat een MacGuffin is: niets …  Het woord MacGuffin werd ooit bedacht door wijlen Alfred Hitchcock*, en hij beschreef er mee de vaak onduidelijke en onbelangrijke aanleiding die de hele plot van een verhaal aan het rollen brengt. Het misschien wel fraaiste voorbeeld van een gave MacGuffin vinden we trouwens niet in een film van Hitchcock, maar in de klassieker ´The Maltese Falcon´. De hele film blijft onduidelijk waarom dit beeldje nu eigenlijk zo belangrijk zou zijn, maar na een paar minuten boeit die vraag niet meer. De spanning en de handeling hebben ons volkomen opgeslokt.

Gisteren kon u als oplettende wereldburger toeschouwer zijn bij de lancering van een mooie MacGuffin en de regisseur van het plot was in dit geval niemand minder dan de Amerikaanse president Barack Obama.

Al een jaar of wat poogt een aantal halvegaren in de VS de legitimiteit van Obama aan te tasten door het gerucht te verspreiden dat de president buiten de VS geboren zou zijn. En wie buiten het grondgebied geboren is kan nu eenmaal onmogelijk president worden. Uiteraard is er zelfs in de VS geen enigszins redelijk mens te vinden die geloof hecht aan deze flauwekul, sterker nog zelfs Sarah Palin – toch zelden te beroerd voor wat waanzin – heeft zich nog nooit duidelijk achter het gerucht geschaard.

Tot … een paar weken geleden de wat patserige miljonair Donald Trump begon te lonken naar een presidentskandidatuur voor de Republikeinse Partij. Volgens oude showbusiness-wetten poogde hij de aandacht te trekken met een stuntje en begon luidkeels Obama´s geboorteplaats in twijfel te trekken. Nu moet u Trump niet al te serieus nemen: de man maakt geen schijn van kans. Wat overigens een campagne niet in de weg zal staan: geld immers in overvloed.

En dus publiceerde Obama vandaag zijn officiële geboortebewijs, uiteraard vergezeld van een aantal niet minder officiële getuigenverklaringen. ´Case closed´, ik hoor het u zeggen. Wat dan natuurlijk ook weer niet betekent dat hiermee alle idioten tot zwijgen zullen zijn gebracht. En Obama weet dat ook: ´I know there is going to be a segment of people for which no matter what we put out this issue will not be put to rest. But I am speaking to the vast majority of the American people, as well as to the press. We do not have time for this kind of silliness. We’ve got better stuff to do.´

En daarmee keert hij de zaken om en maakt duidelijk wie er nu feitelijk de volwassen en betrouwbare politicus is die het land nodig zal hebben. U kreeg een voorproefje van de herverkiezingscampagne. Volwassenheid en betrouwbaarheid zullen de kernthema´s zijn. En Obama weet als geen ander hoe en wanneer je een MacGuffin moet inzetten.

*It might be a Scottish name, taken from a story about two men in a train. One man says “What’s that package up there in the baggage rack?” and the other answers “Oh, that’s a MacGuffin.” The first one asks “What’s a MacGuffin?” “Well”, the other man says, “It’s an apparatus for trapping lions in the Scottish Highlands.” The first man says “But there are no lions in the Scottish Highlands,” and the other one answers “Well, then that’s no MacGuffin!” So you see, a MacGuffin is nothing at all.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s