Stront

Je kunt er op wachten, en dat doen we dan ook. Ieder jaar als de dagen wat opwarmen wordt een doodnormaal en overbekend verschijnsel tot voorpaginanieuws verheven. We worden geacht ons over die allergewoonste zaak dagenlang hevig op te winden.

Neem nou weer die komkommers waaraan je – als we tv en krant geloven – vrijwel accuut komt te overlijden. De hevige dreiging wordt nog eens beklemtoond door het op horrortoon vermelden van de u en mij volmaakt onbekende EHEC-bacterie. Deze kleine ondeugd heeft het – zo begrijpen wij – op ons voortbestaan voorzien.

Wat is er nu eigenlijk helemaal aan de hand? Die zogeheten EHEC-bacterie is eigenlijk gewoon in de meest letterlijke zin een strontbacterie. Uit welk dier de kleine onverlaat afkomstig is weten we nog niet en het onderzoek naar zoiets kan makkelijk een kleine twee jaar duren.

Hoe kan zo´n strontbacterie op die komkommers gekomen zijn? Er zijn twee voor de hand liggende mogelijke oorzaken: sproeien met oppervlaktewater en/of het gebruik van natuurlijke mest. Dat maakt het meteen heel onwaarschijnlijk dat Nederlandse komkommers bij de narigheid betrokken zouden zijn. Gebruik van oppervlaktewater komt in de Nederlandse tuinbouw bijna niet voor, en men hanteert vrijwel uitsluitend kunstmest.

Herinnert u zich nog uw goede lieve moeder? Ja? Denkt u dan ook eens aan haar vermaning om groenten en fruit altijd te wassen of te schillen. Het simpelweg aanhouden van die gouden regel kan u buikloop of erger besparen. Bovendien zal men dan voor de jaarlijkse zomerpaniek naar een ander onderwerp moeten omzien.

Zeer binnenkort staan u nog berichten te wachten aangaande de een of andere provincieplaats alwaar een exotisch dier loslopend gesignaleerd wordt. Bovendien verwachten wij nog de jaarlijkse meldingen in Telegraaf en Algemeen Dagblad over doktertje spelen door kleuters.

Mark My Words … het wordt een mooie warme zomer …

Eén reactie to “Stront”

  1. Frits Sajet Says:

    In het deens heet deze warme, zomerse tijd van het jaar waarin de politiek en de bekende mensen met vakantie zijn in de nieuwsvoorziening de “agurketid”. In het nederlands vertaald: de komkommertijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s