Beste Frits …

Naar aanleiding van het laatste stukje (gisteren) over die rechtszaak rond Wilders vraagt vriend Frits zich in de comments min of meer retorisch af waaraan wij een dergelijke ellendeling te danken zouden kunnen hebben.

De diepere oorzaak zal wel steeds een vraag blijven. Wel is redelijk zeker dat westerse samenlevingen de neiging vertonen steeds zo ongeveer 15% van de kiezers op hol te zien slaan. Hoe dat dan weer komt? Voor mij te moeilijk. Opmerkelijk is wel dat die groep bijna altijd tegen nieuwigheid en verandering is, vreemdelingen en de overheid een kwaad hart toedraagt, een hekel heeft aan wat voor kunst doorgaat en het gevoel heeft volcontinu belazerd te worden. Men bepleit dan ook – en dus niet alleen in Nederland – een terugkeer naar zogeheten oude waarden en normen, en meent dat dit alle problemen zou oplossen. De maatschappij die men zo hoopt terug te krijgen heeft natuurlijk in werkelijkheid nooit bestaan en als´ie al bestaan had zou toen een ongeveer even grote groep even ontevreden zijn geweest.

Als bijkomende ellende vindt de groep eens in de zoveel jaar een aanvoerder die als bekwaam potsenmaker het vuurtje aanwakkert. Men maakt tav. Wilders vandaag veelvuldig de vergelijking met de Nazi´s, ik denk dat een vergelijking met Joseph McCarthy en diens hetze beter zou zijn.

Men vraagt soms – vriendelijk, dat wel – of ik daarmee bedoel dat men de klachten van die groep malcontenten niet serieus zou moeten nemen en behandelen.

Het is gebruikelijk om op die vraag te antwoorden dat men inderdaad het oor bij dezulken te luisteren zou moeten leggen. Ik houd dat voor onverstandig en nutteloos.

Eén van de kenmerken van gekte is dat de lijder een bepaald min of meer scherp idee heel stellig koestert. Dat idee vindt dan geen basis in de werkelijkheid. Naar mijn mening is dit bij verreweg de meeste overtuigde aanhangers van Wilders het geval.

Een kind kan begrijpen – maar een PVV-er niet – dat het onzin en tijdverkwisting is om serieus in te gaan op een idee dat niets met de realiteit te maken heeft. Als men die PVV-er immers zijn/haar zin zou geven zal dit niet tot het gewenste resultaat kunnen leiden. Het idee stond immers los van de werkelijkheid.

We dienen dus niet de fatale fout te maken met de denkbeelden van deze lieden ook maar enigszins rekening te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s