Goor (enigszins voor Tamar)

Mocht u plots overvallen worden door een onweerstaanbare trek in Gevulde Varkensmaag dan moet u een aantal zaken doen. Sla met ondermeer de hulp van een dan nog bevriende slager de volgende spullen in:

1 Varkensmaag
750 gram doorregen varkensspek
750 gram schouderham
1 kilo licht kalfsvlees
750 gram geschilde aardappelen
3 harde broodjes
6 eieren
1 eetlepel zout
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel marjolein
1 eetlepel nootmuskaat
melk

U wast de varkensmaag goed uit. Het vlees en de geschilde aardappelen snijdt u in dobbelsteentjes. Daarna duvelt u de hele zwik in een grote schotel en mengt het kalfsvlees, de in melk geweekte broodjes, de eieren en de kruiden tot een samenhangende massa. Die troep stopt u vervolgens door één van de openingen in de varkensmaag. Vul de maag niet te strak op, het spul gaat immers nog uitzetten en u wilt niet dat de varkensmaag barst. Wat er later met u zelf gebeurt zien we dan wel weer. U bindt nu de maagopeningen (3) stevig met garen dicht. Het geheel laat u vervolgens in ruim water bij een temperatuur van 80 graden drie uur trekken. Daarna haalt u het geval uit het water en braadt het lichtjes en kort aan. U kunt er zuurkool en/of aardappelpuree bij serveren.

U heeft nu in een paar uur tijd een aantal zaken bereikt. In de eerste plaats hebt u blijk gegeven van een schier absolute wansmaak en diepe minachting voor alles wat maar in de verte met smaak en/of ontwikkelde eetcultuur te maken heeft. Ten tweede heeft u de vrienden, die u het bovenstaande voorzet, grondig en definitief van u vervreemd. Als derde punt kunt u noteren dat u het lievelingsgerecht van Helmut Kohl kunt klaarmaken en u ontwikkelde dus een geheel nieuwe kijk op deze oud-politicus. Ten laatste is al uw verbazing omtrent voedselvergiftigingen in Germania voorgoed verdwenen.

Denk nu niet dat uitsluitend in Duitsland buitengemeen vies gegeten wordt. Een Drent verklapte mij ooit – tijdens mijn periode in militaire dienst 1962-1964 – een opzienbarend recept:

1 kilo aardappelen
1 kilo bruine bonen
1 pond uien
1 pond reuzel

Prak het geheel tot één massa in breng het spul aan de kook. Een paar uur – het luistert niet heel nauw – laten doorsudderen. Daarna opdienen en laten opeten. Alle hongergevoel is voor minstens een volle week verdwenen, ja zelfs de gedachte aan voedsel zal gedurende die periode niet opkomen.

Mijn zegsman gaf het recept een naam die mij ontschoten is en opperde als alternatieve benaming: beton. En vooral dat lijkt me een goed gekozen typering. We kunnen er zeker van zijn dat bij toepassing van deze substantie in de bouw het verschijnsel spontaan instortende galerij tot het verleden zou behoren.

Dit alles in antwoord op Tamars wellicht retorische vraag van gisteren waarom er op Nederlandse stations maar heel zelden goede koffie verkrijgbaar is. De oplossing luidt: geen enigszins ontwikkelde eet- en/of drankcultuur … nooit gehad ook. Nederland boven de grote rivieren is feitelijk een Duitse provincie.

Advertenties

2 Reacties to “Goor (enigszins voor Tamar)”

 1. Tamar Verkaik Says:

  Geen eet- en/of drankcultuur, geen liedcultuur… wat hebben we dan wel?
  We hebben een knipcultuur!
  Negen jaar geleden toog ik met anderhalve generatie DE-punten naar de DE-geschenkenwinkel. Wat kreeg ik voor al die keurig uitgeknipte kaartjes? Een halve theepot! Eenmaal thuis werd ik nogal uitgelachen. Terecht natuurlijk, maar het was toch helemáál treurig geweest als moeder en oma al dat knippen ook nog eens voor niks hadden gedaan.

  (Moet ineens denken aan de film La Grande Bouffe. Daarnaar kijken is wel een fijnere manier om de eetlust te laten afnemen.)

 2. Bart van der Valk Says:

  Over menselijk leed gesproken … dat verhaal met die DE-punten … het lijkt er toch meer en meer op dat alle zegswijzen over sparen toch op bedrog berusten.

  ´La Grande Bouffe´ maar weer eens opzetten binnenkort, misschien dat het stimuleert de aanwijzingen van de huisarts aangaande afvallen eindelijk op te volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s