Aeroflorale II

In vorige jaren berichtte ik u over de alleraardigste activiteiten die de Zomer van Antwerpen jaarlijks tot ons brengt om ook in de warmere dagen het genieten van de stad een vrolijke stimulans te bieden. U herinnert zich mijn vrij eindeloze beschouwingen over de Antwerpse Olifanten en het prachtige sprookje van de Kleine Reuzin en de Duiker. Ook de zomer van 2011 belooft weer een gedenkwaardige te worden. In de nacht van dinsdag op woensdag is op De Keyserlei het mysterieuze luchtschip Aeroflorale II geland.

De Aeroflorale II is een artistieke, stalen constructie van 18 meter hoog die een luchtschip voorstelt. Aan boord staan meer dan 3.000 planten op verschillende verdiepingen. Aan het skelet zijn tl-buizen verbonden die het ruimtevaartuig ’s avonds verlichten. Bovenaan is het geheimzinnige toestel uitgerust met grote ballonnen en op verschillende plaatsen staan er draaiende molentjes. Het geheel weegt meer dan drie ton en is een constructie van de Franse kunstcompagnie La Machine, ontworpen door François Delarozière.

Het hele schouwspel is opgehangen aan een sprookje dat herinnert aan de verhalen van Jules Verne. Het luchtschip vervoert een team onderzoekers dat op botanische expeditie is. Ze onderzoeken allerhande planten die ze op hun reis tegenkomen. In Antwerpen komen ze de mysterieuze zonnebloemvelden die ieder jaar aangelegd worden door de Zomer van Antwerpen onderzoeken.

Het schip is op zich enorm indrukwekkend, maar ook de randactiviteiten zijn de moeite waard. De 10 bemanningsleden van het schip, waaronder biologen, tuiniers, klimatologen, muzikanten en elektriciens, vertellen over de avonturen die ze hebben meegemaakt en de bijzondere planten die ze op hun reis hebben gevonden. Ze doen ook allerhande ‘experimenten’ met lokale planten en planten die ze aan boord hebben. Zo ‘meten’ ze de elektriciteit die bepaalde planten opwekken, spelen muziek voor de planten en bedrijven fruithandel met het publiek.

U wordt opgeroepen om uw bijzondere planten naar de basis te brengen. Waarschijnlijk verplaatsen ruimteschip en onderzoekers zich op 3 juli naar het Antwerpse Stadspark, daarna zullen ook andere plekken in de stad aangedaan worden.

Natuurlijk wil La Machine met de Aeroflorale II de aandacht vestigen op de groene beweging, maar vooral wil men de fantasie prikkelen, en verwonderde en lachende gezichten tevoorschijn toveren. Een betoverend schouwspel dat even het dagelijkse leven overstijgt.

Advertenties

2 Reacties to “Aeroflorale II”

  1. JN Says:

    Maar waarom zo veel foto’s?

  2. Bart van der Valk Says:

    Beleef ik plezier aan …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s