11 Juli

Op de 11e juli wordt jaarlijks de Feestdag van Vlaanderen enigszins gevierd. Ik schrijf enigszins omdat het bijvoorbeeld hier te Antwerpen heel goed mogelijk was de festiviteiten volslagen mis te lopen. Ongeveer zoals de Amsterdammer soms pas achteraf uit de krant begrijpt dat het Jordaanfestival weer eens heeft plaatsgegrepen. Publieksfeesten blijken soms maar een beperkt deel van de bevolking aan te spreken. In het geval van de Feestdag van Vlaanderen valt dat wellicht te billijken …  het feest herdenkt namelijk de 11e juli 1302. En als u bij het noemen van deze datum niet onmiddellijk een licht op zou gaan, voeg ik daar het magische woord Guldensporenslag nog even aan toe.

Mocht ook dat u niets zeggen dan heeft u op school verdomd beroerd opgelet, zodat u nu hier moet klikken om in het vervolg niet als sufferd te kijk te staan.

Wat plaatjes als kleine traktatie voor u en het nieuwtje dat Filip DeWinter volgens geruchten een Belgische vlag op de Grote Markt alhier verscheurd zou hebben … maar nou ja: het was dan ook een heel warme dag en de man gaat meestal in een benauwd donkerblauw pak door het leven.

Advertenties

5 Reacties to “11 Juli”

 1. mulrg Says:

  Eerlijk gezegd maakt het een beschaafdere indruk dan onze eigen jaarlijkse feestdag op 30/4.

 2. fkoeman Says:

  Bart & Anneke,

  Jullie behoren er niet toe, maar een beetje vreemdig is het wel daar in dat Belgie……..1302.

 3. Bart van der Valk Says:

  Wat hierboven staat klopt allemaal … twee dingen goed onthouden (wie zei dat ook alweer?) … als het onderwijs in Nederland niet was overgegaan op het groepsgesprek & “hoe beleef je dat nu zelf?” & Meester Martijn (ipv. Meneer Schuttelenboer) zou naar mijn indruk het gedrag in de publieke ruimte wellicht wat ingetogener zijn gebleven.

  En: Nederlanders hebben een ander heilig iets en ze gedenken dat dagelijks: voorheen de gulden, daarvoor de dukaat en nu de euro. Nederlanders zijn meestal geen scherpslijpers en het begrip vrijheid voor anderen zegt ze weinig. Het verzet in de 80-jarige oorlog kwam pas goed op gang, niet door de onderdrukking van protestanten, maar door belastingmaatregelen zoals de 10e penning. Waarschijnlijk gedenken Nederlanders dus dagelijks historie die dateert van ver voor 1302. GELD!

  Overigens: Het is volmaakt uw goed recht om het bovenstaande te zien als nostalgisch gebazel van een pré-babyboomer …

 4. JN Says:

  Halverwege dacht ik: wat zegt ‘ie nou toch allemaal? Gelukkig, in de laatste regel geef je zelf ook aan dat je maar wat uitkraamt!

 5. Bart van der Valk Says:

  Precies! Bij herlezing bekruipt me diezelfde gedachte …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s