Een Kwalijke Kwal

Wanneer Frits Bolkestein op de tv verschijnt is het mis. De melk in de ijskast verzuurt, de yoghurt gaat schiften, de katten beginnen te janken, de parkiet verliest zijn veertjes en de goudvis vertoont zelfmoordneigingen. Het is dan ook geen vrolijk gezicht deze Frits. Altijd vol van verwijten aan de wereld en omstreken, alsmede een denigrerend woord voor een ieder die Frits´ gedrag niet kopieert of diens denkbeelden niet aanhangt. Dat alles natuurlijk in afgemeten zinnen, die bedoeld zijn om de toehoorder in te prenten dat hij hier met een hoogstaande moralist en denker te maken heeft.

Waarom Frits rond het vorig weekend in de publiciteit trad? Het weekblad Elsevier had hem uitverkozen om de jaarlijkse H.J. Schoo-lezing te houden, vernoemd naar wijlen de vorige hoofdredacteur van dit blad. Dat maakt Bolkesteins optreden verklaarbaar en passend. Ook Schoo bezat in hoge mate de eigenschap alle anderen stevig de maat te nemen. Het was nagenoeg onmogelijk deze chagrijn te passeren zonder in ontvangstname van een levensles aangaande arbeidsethos, uitgavengedrag, oppassendheid en gedegenheid. Dat alles vanzelfsprekend op verontwaardigde toon. Uiteraard weerhield deze hoge levensopvatting hem niet om achter andermans partner aan te jagen en een relatie aan te knopen met iemand die zijn ondergeschikte was. Om maar één voorbeeld te geven. Ik voel me vrij hiervan melding te maken omdat ik Schoo bij zijn leven al eens adviseerde welk onderdeel van mijn fysiek hij kon opblazen.

Maar goed Bolkestein dus. De hele wereld had het weer gedaan. Hans Dijkstal deugde nimmer, de Islam vertegenwoordigt een achterlopende cultuur, de Europese eenwording is een verwerpelijke hersenschim, de Grieken dienen de euro uitgedonderd, Guy Verhofstad is een dwaallicht, overdracht van bevoegdheden aan Europa is uit den boze, het Westen lijdt aan cultureel masochisme, de multiculturele samenleving deugt niet, het ontslagrecht dient versoepeld en de ontwikkelingshulp dient nog verder te worden ingekrompen. Wie die denkbeelden niet onderschrijft geeft zich over aan luchtfietserij.

Misschien zou het de oude heer (78 jaar) er verstandig aan doen enige bescheidenheid te betrachten bij het verstrekken van lessen. De feitjes geven daartoe aanleiding. Het felle oordeel over andere culturen doet provinciaal aan. De hetze tegen Griekenland is opmerkelijk voor iemand die destijds als Eurocommissaris een niet geringe vinger in de pap had bij de Griekse toetreding. De overdracht van bevoegdheden aan Europa is reeds lang een voldongen feit sinds zelfs onze nationale wetten ondergeschikt zijn aan het Europees recht en de multiculturele samenleving is al tientallen jaren een feit. Ik ga zo graag nog pagina´s verder.

Wat bij al dat vermaan nog het meest verbaast, is de spreekwoordelijke kwestie van de balk in het eigen oog. Zijn wij vergeten hoe Bolkestein zijn positie als fractievoorzitter van een regeringspartij misbruikte om bij de minister van Volksgezondheid de toelating van een medicijn te bepleiten? Een medicijn uiteraard van een firma waaraan Bolkestein naast zijn politieke functie verbonden was.

En weten wij nog hoe (destijds staatssecretaris) Bolkestein er hoogst persoonlijk voor zorg droeg dat grondstoffen ter vervaardiging van gifgas aan het Irak van Sadam Hussein geleverd werden? Uiteraard nadat Bolkestein hiertegen binnen en buiten het ministerie uitvoerig gewaarschuwd was.

Over het algemeen dient men terughoudend te zijn in de beoordeling van mensen, toch blijf ik denken dat hier maar één woord past: hufter …

Advertenties

4 Reacties to “Een Kwalijke Kwal”

 1. JN Says:

  eens. En volgens mij heb jij al eens eerder geageerd tegen deze man en de strekking was toen eenzelfde. Ik zie hem regelmatig lopen en hij heeft hele vastberaden trekken rond zijn mond. Wat zou hem bewegen?

 2. Bart van der Valk Says:

  IJdelheid & zelfpromotie naar ik vrees. Alleraardigst is ook dat hij – na zijn vertrek bij Shell Indonesië – eerst via Ed. van Thijn informeerde of een kamerlidmaatschap voor de PvdA tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Daarna heeft hij kennelijk zijn meningen aan zijn kansen en mogelijkheden aangepast. Het woord daarvoor is: windvaan.

 3. JN Says:

  Maar ook Ed waait met alle winden mee…

 4. Bart van der Valk Says:

  Maar veranderde nooit uit kansberekening van partij en blijft redelijk standvastig tegen discriminatie en vreemdelingenhaat opkomen … Was bovendien meer dan 10 jaar een heel behoorlijke burgemeester … naar mijn mening dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s