Mededogen vereist enige fermheid

Soms, gewoonten sterven maar langzaam, verval ik in oude patronen. De sigaar doet plots weer zijn intree, de ferme daagse wandeltour schiet er bij in, en ijslekkernijen verschijnen weer tussen de bestellingen. Niet altoos een gezonde zaak dus dat soort terugvalletjes. Gisteren – voor u eergisteren – ging ik dubbel in de fout. ´s Middags bekeek ik de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Later op de avond stemde ik af op Pauw & Witteman, een eertijds aardig programma, waarin helaas recent de discussie meer en meer aangetast wordt door de ondraaglijke luchtigheid die tv-makers voor boeiend aanzien.

In een poging tot verdieping had men de zogeheten Damschreeuwer uitgenodigd om zijn meningen en motieven te verklaren. Dat werd – zoals te voorzien – een faliekante mislukking. De man bleek danig in de war en had voor zijn onbeheerst gedrag een wat vreemde verklaring. Op de avond van de 4e mei 2010 was hij na een ferm aantal borrels op weg naar een andere kroeg van zijn gading. Eenmaal op de Dam aangekomen, vond hij zijn weg geblokkeerd door de menigte die de dodenherdenking wilde bijwonen. Zijn frustratie over het oponthoud uitte hij vervolgens door het uitbrullen van een langgerekte schreeuw. Zulks behoorde, verklaarde hij, tot de onvervreemdbare vrijheid van meningsuiting. Dat had ik die dag eerder gehoord …

Wijselijk besloten Pauw & Witteman deze mallotige discussie niet aan te gaan. Uit een kennelijk respect voor de behoorlijk zieke man werd het gesprek soepel naar andere onderwerpen verplaatst. Op de meest zachtaardige wijze werd de man niet verder in het gesprek betrokken. Zo werd hopelijk bereikt dat hij later, na zijn hopelijk spoedige genezing, niet gegeneerd op zichzelf behoeft terug te kijken. Een milde vorm van het cordon sanitaire dus. Iemand die verward slechts de eigen verlangens als maatgevend ziet, is op termijn gediend met enig ´benign neglect´. Om een reeds lang overleden komiek te citeren: ´Niet op reageren, Lena …´.

Me dunkt dat volksvertegenwoordigers er voor één keer wijs aan zouden doen het voorbeeld van de heren Witteman en Pauw vastberaden te volgens. Het bespaart hen en ons tenenkrommende situaties, en het bespaart de dames en heren van de PVV bevestiging in hun gekte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s