Beschaafd, gedegen en wars van onzin

In het rumoer van de laatste week liet een aftredend partijvoorzitter weten dat eigenlijk Job Cohen niet meer van deze tijd is. De man zou verloren gaan in het ordinaire geschreeuw dat momenteel in de Tweede Kamer voor debat doorgaat. Bovendien is er kennelijk een aantal fractieleden dat zich onvoldoende door Cohen creatief uitgedaagd voelt. Daarnaast zou Cohen meer werk moeten maken van het opporren van het partijkader.

Alles bij elkaar een wel heel onbenullige argumentatie. Niet van deze tijd is het paswoord dat door iedere onbenul gebruikt wordt om van een behoorlijke onderbouwing verlost te blijven. Een kreet zonder inhoud, aardig voor de modewereld misschien en verder angstaanjagend leeg. Wat vandaag even in de mode en gebruikelijk lijkt, zal morgen hopeloos verouderd en achterhaald zijn. Een kind kan voorspellen dat het parlementair geblèr van  vandaag geen basis zal blijken om problemen ook maar ietsjes dichter bij een oplossing te brengen. Het zal, kortom, niet heel lang meer duren of een rustige en weloverwogen aanpak zal weer breed gewaardeerd worden.

Een enigszins capabele partijvoorzitter had haar eerste verantwoordelijkheid opgepakt: een campagne organiseren! Positioneer Cohen in de traditie van Nederlands meest gewaardeerde en populairste premier ooit: Willem Drees. Vast van overtuiging, wars van grote woorden. Steeds moeiteloos beschaafd en bedachtzaam. Altijd tot overleg bereid, maar een hard onderhandelaar.

Bij volgende verkiezingen lijkt het bovendien verstandig afscheid te nemen van de paar fractieleden die ad. € 95.000,– per jaar zich onvoldoende uitgedaagd voelen om als volksvertegenwoordiger te kunnen functioneren. Ook halvegaren, die – in kennelijke navolging van Liliane Ploumen – menen dat het verstandig is opportunistisch te stemmen tégen maatregelen welke men eigenlijk onderschrijft, dienen onverwijld drastisch bijgeschoold te worden. Beleid en wetgeving zijn te belangrijke zaken om zo lichtvaardig mee om te gaan. Het lijkt treffend op de werkwijze die we over het algemeen benoemen als bananenrepubliek.

Advertenties

2 Reacties to “Beschaafd, gedegen en wars van onzin”

  1. mulrg Says:

    Allemaal waar, maar als politiek leider word je afgerekend op het aantal (virtuele) zetels dat je scoort en 16 is voor de sociaal-democratie een zorgwekkend laag aantal

  2. Bart van der Valk Says:

    Ja, en zo wordt de waan van de dag tot Koning Onbenul uitgeroepen. Op dit moment is de trend even om gebiologeerd alle aandacht te richten op de ca. 15% mesjoggenen die brullend probeert de rest angst aan te jagen. Daartoe wordt leugen noch grofheid geschuwd. Het valt te voorzien dat de harde werkelijkheid en de omringende buitenwereld op termijn voor ontnuchtering zullen zorgen. In ieder geval tot dat moment lijkt het bijzonder onverstandig om te varen op de polls.

    Vergeet bovendien niet dat grote fluctuaties de laatste 10 jaar zo ongeveer tot de dagelijkse kost behoren. 16 Kunnen er zo weer 30 of 40 zijn. Net zo eenvoudig als elders 9 er 25 werden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s