Flut

Zo maar twee berichtjes uit de krant van gisteren (respectievelijk De Volkskrant den Telegraaf). Ze passen in een trend die zich al een aantal jaartjes met toenemende frequentie aan ons meedeelt. Dat is op twee manieren min of meer begrijpelijk … De redactie behoeft voor dit type nieuws op geen moment de luie stoel te verlaten. In de vorm van een persberichtje – in het gunstige geval mét een exemplaar van het boek, meestal zonder – laten uitgever en/of auteurs van van hun ´opzienbarende´ nieuws weten. Hun doel is natuurlijk om van de redactionele gemakzucht te profiteren en zo de verkoop van het bijeen geschreven werkje te bevorderen. Een kortdurende hype zou immers in het voordeel van schrijvers en uitgevers kunnen uitpakken. En – met een totaal uitgeholde grap – niet geschoten is altijd mis.

Je zou natuurlijk, als lezer van de krant of kijker naar nieuwsrubriek of journaal, kunnen verwachten dat behoorlijke journalistiek werk meer vergt dan het stomweg overnemen van een doorzichtig persberichtje. Als je het al brengt neem dan in ieder geval de moeite er enigszins kritisch naar te kijken, zou je denken. We vragen ons af wanneer de eerste idioot opduikt met het ´bewijs´ dat Kennedy destijds te Dallas feitelijk zelfmoord pleegde.

Een ander puntje van ergernis: onophoudelijk word ik getracteerd op het totaal versleten beeld van de slager die zijn eigen vlees keurt. Naast het fantasieloze voor de rechter slepen alweer zo´n signaal dat de spreker of schrijver te beroerd is om zijn werk met enig plezier te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s