Generaties

De kranten uit het nabije vaderland berichten vaak en uitgebreid over een strijd der generaties. Wij – van Une Journée Bien Remplie – juichen die strijd van harte toe. Ze gaat niet over een nieuw te veroveren wereld of een ingrijpende hervorming der maatschappij. Nee – zo laten ochtend- en avondblad weten – het gaat slechts om centen. In het kader van de vooruitgang en de onzekerheid der toekomst vindt een aantal lieden dat ouderen – dan steeds babyboomers genaamd – hun leven wentelend in luxe hebben geleid en, als vette kipjes en haantjes, nu dreigen de laatste restanten der welvaart te consumeren. Dusdoende niets overlatend voor de benarde toekomst van iedereen onder de veertig.

Het ligt voor de hand om tegen dit soort onzinnige denkbeelden te gaan argumenteren. We moeten die tactiek met klem ontraden! Tegen het gevoel steeds achtergesteld te zijn en altijd tekort te komen is geen kruid gewassen. Het is de vrucht van een verwende jeugd waarin steeds de duurste merkkleding en de kostbaarste uitstapjes rijkelijk voorhanden waren. De puber die eenmaal zei zwemmen wel aardig te vinden kreeg onmiddellijk een jaarabonnement en Rome was voor een schoolreisje iets te gewoontjes. Wie zo werd ingereden ontbeert vanzelfsprekend het gevoel voor de juiste maat.

Niet argumenteren dus, geen medelijden maar mee laten lijden! Dat is de methode. Toon de jeugdigen het vermaak waarmee onze generatie soms de avonden moest zien door te komen. Zwijg daarna berustend. Gegarandeerd dat er eentje opstaat, u over de grijze bol aait, en zuchtend verklaart dat tegenover dit vreselijk gebeuren een rijkelijk besprenkelde oude dag niet meer dan passend is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s