Zeurpieten

Het ANP doet ons weten dat filmmakers Van Warmerdam en Maas boos zijn. Erger nog: de heren voelen zich gekwetst, want ze werden niet tevoren beleefd op de hoogte gebracht van een alleraardigst plan. In het Amsterdam van mijn jeugd zeiden we dan dat ze ´op hun pik getrapt´ waren. Jaren van kleinburgerlijke mores leerden me die terminologie achter de haag mijner tanden te houden. Een mens gaat er met het verstrijken der tijd niet altoos in duidelijkheid op vooruit.

Wat is er nu aardiger dan wanneer filmenthousiaste tekenaars de moeite willen nemen om – tot vreugde der fans – een oprechte hommage aan je werk te brengen. Vereerd zwijgen, of stamelen dat je er verlegen mee bent … zo ongeveer dient de reactie te zijn.

In La Douce France werd ooit – zonder enige protest van wie dan ook – een soortgelijk eerbetoon aan een aantal welhaast klassieke films uit de gouden periode gebracht. De voortreffelijke tekenaar Sylvian Vallée wist sfeer en karakters meesterlijk te vangen. Felbegeerde verzamelobjecten werden het, die de kamers van vele bewonderaars glans verlenen. Uw dienaar prijst zich gelukkig er één, na veel gespeur, aan het sobere interieur te hebben kunnen toevoegen.

Een kenmerkend staaltje van Nederlandse principejagerij van Van Warmerdam en Maas, als je het mij vraagt.

Les Tontons Flingueurs

Un Taxi pour Tobrouk

Mélodie en sous-sol

La Traversée de Paris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s