´t Trekt op Geen Kloten …

Over Wannes Van de Velde (de hoofdletter in van behoort tot de typisch Vlaamse wijze om namen te spellen) schreef ik u al eens eerder. Een wat uitgebreider verhaal dat we hier dus niet gaan herhalen … u klikt maar hier, zo leert u nog eens wat!

In het Antwerpse wordt de naam van Wannes uitsluitend met eerbied, waardering en zelfs verafgoding uitgesproken. Wanneshaters schijnen hier niet te bestaan, of leven ondergedoken in een gevaarlijk soort van illegaliteit. Vergelijk het – zo u wilt – met een ras-Jordanees die op het Jordaanfestival verklaart Johnny Jordaan maar een beroerde zanger te achten. Zoiets vereist heldenmoed en ware doodsverachting.

De waardering voor Wannes als zanger van het typerend Antwerpse lied is bij beluistering goed te begrijpen en verklaart, denk ik, zijn verheven status in deze streken.

Wandelend door het bruisende Antwerpen kunt u – tussen de Hoogstraat en de Vrijdagmarkt – zomaar in de Heilig Geest Straat belanden. Een fraaie naam, waarvan je hopen mag dat de omwonenden er veel inspiratie aan ontlenen. Op de hoek van die alleraardigste straat ontwaart u Antwerpens eerste Gedichtenmuur. Een beeldschoon initiatief dat in veel steden navolging verdient, spant u daarvoor lokaal in … zo spoor ik u aan.

Het gedicht is, u voelde ´m aankomen, van de hand van Wannes Van de Velde en luidt:

De zwerver

Tussen zonnen, tussen manen,
is de zwerver op reis.
Altijd zoekt ‘m andere banen
langs de grens van ’t paradijs.

Tussen evenaar en polen
zoekt ne mens naar ’t gouden strand
dat zijn eigen heeft verscholen
op de rand van zijn verstand.

En op ’t einde van zijn reizen
vindt ‘m soms dat eeuwig land
met zijn goden en zijn wijzen,
maar ’t verbrokkelt in zijn hand.

Mijn foto staat boven dit logje, misschien dien ik dus in de komende weekjes vermomd door de straten te gaan. Dat is dan jammer, want ik kan niet anders dan naar waarheid verklaren dit een schoolmeisjesgedicht van grote onbenulligheid te vinden. ´t Trekt op geen kloten, zogezegd. Maar mooi op de muur geschilderd, dat dan weer wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s