Er Weer Ingestonken …

En dat maar liefst 2 keer in minder dan 3 weken. De sloop van Wilders en zijn PVV is langzaam en voorzichtig begonnen.

Je behoeft geen groot aanhanger van de constitutionele monarchie te zijn om met enige bewondering te kijken naar het ragfijn spel waarmee Beatrix – nog voor haar abdicatie – doende is de geblondeerde raaskaller langzaam maar zeker de richting van een frontale confrontatie op te drijven. Dat spel begon eerst goed met de formatie van het ongelukkige kabinetje Rutte. Door afstand te houden en pauzes te nemen werden de PVV en de wat plattere helft van de VVD verleid om voor de eerste keer publiekelijk de confrontatie aan te gaan. Beatrix en haar vaste adviseurs werden – niet geheel ten onrechte – van vooringenomenheid en manipulatie beschuldigd. Een suggestie die uiteraard tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer niet werd herhaald, de regering zou immers hierin zonder constitutionele crisis nooit kunnen meegaan.

Daarna volgden nog de speldenprikken van Beatrix in de kersttoespraak van 2010, waarop uiteraard – gekwetste ijdelheid is Wilders zwakke plek – verbeten werd gereageerd. Vanzelfsprekend volgde ook op die reactie geen enkel weerwoord van vorstin of regering, alweer om dezelfde reden. Het daarop volgende PVV-voorstel om de grondwet zo te herschikken dat de koning(in) alleen nog maar ceremoniële taken zou houden kreeg in de Tweede Kamer niet de geringste bijval. Ook de in principe republikeinse partijen verkozen hun theoretische voorkeuren niet in de slipstream van de vreemdelingenhaat te willen realiseren. Stemmenwinst valt er voor die partijen niet te behalen bij een onttakeling van het staatshoofd. En dus bleef Wilders met zijn malcontenten weer met lege handen achter.

En dan op 25 december de volgende tweet, weer beet Wilders onvoorzichtig gretig in het uitgeworpen aas:

Nu gevolgd door een nieuw onbekookte reactie

Als steeds, behalve van het contingent mallotige schrijvers van ingezonden brieven en internet-reacties, geen enkele bijval en zeker niet binnen regering en parlement. Ook gedoogpartners CDA en VVD zullen er feestelijk voor blijven bedanken om bij dit type reacties Wilders zijde te kiezen. De electorale schade zou niet te overzien blijken.

De keuze blijft nu aan Wilders en zijn PVV: steeds weer geprikkeld de confrontatie blijven zoeken – zonder enig resultaat – of stilletjes retireren. In beide scenarios zal het resultaat hetzelfde zijn: gezichtsverlies waartegenover geen enkel resultaat zal kunnen worden gesteld. Teleurstelling en afhaken van een flink stuk aanhang zal dan niet uitblijven. Lange tenen vormen politiek een behoorlijke handicap.

2 Reacties to “Er Weer Ingestonken …”

  1. Mascha Says:

    Met genoegen gelezen Bart… Leve de Koningin!!

  2. Benjamin Ford cameru Says:

    De zin die Geert Wilders premier Rutte toe beet wordt dagelijks duizenden keren uitgesproken in ons maffe landje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s